Incidentenonderzoek

TriPod Beta

Wat kan verklaren hoe menselijk handelen bijdroeg aan een voorval? En hoe valt dit in het vervolg goed te beheersen? Het TriPod Beta-model onderscheidt het voorval, de directe oorzaken door menselijke en technische fouten, de context die het risico vergrootte en verborgen organisatorische basisgebreken die tot de situatie leidden. Tijdens de TriPod Beta-training trainen we om de omgeving waarin mensen en machines werken beter te beoordelen op eigenschappen die bijdragen aan het risico op falen.

 

Barrier Failure Analyse (BFA)

Vanuit een vergelijkbare analysemethode als TriPod Beta is BFA beter geschikt om vaker voorkomende en minder ernstige incidenten in relatief korte tijd te analyseren. Uit de analyse volgt een visuele aaneenschakeling van ongewenste gebeurtenissen, die voorafgingen aan een incident. Tijdens de Barrier Failure Analyse (BFA) training trainen we barrières te analyseren op drie niveaus: van direct en operationeel tot structureel en organisatorisch.

 

HFACS (Human Factors Analysis and Classification System)

Een menselijke fout staat vaak niet op zichzelf. HFACS helpt de onderliggende (menselijke) factoren te onderzoeken, op basis van unsafe acts, preconditions for unsafe acts, unsafe supervision en organizational influences. Tijdens de Human Factors Analysis and Classification System-training trainen we om de menselijke factor in voorvallen te identificeren.

In gesprek met onze consultant

Wilt u trainingen laten maken, bent u benieuwd naar de specifieke mogelijkheden of wilt u meer weten over onze referentieprojecten? Neem contact met ons op als u vragen heeft of wilt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen? Onze adviseurs vertellen u graag meer.