Tripod Beta is een methode voor incidentenanalyse die eigendom is van en wordt onderhouden door Energy Institute (EI). Beoefenaars worden door EI geaccrediteerd volgens een bronzen, zilveren en gouden status; een gouden status is geschikt voor incidentenonderzoekers die regelmatig Tripod Beta-analyses uitvoeren.

Meer informatie nodig?

Neem contact op

Tripod Beta - Road to Gold

Human Safety Academy biedt training (door een geaccrediteerde trainer), coaching en ondersteuning in het gehele proces naar een Tripod Beta Gold status. Een toepassingshandboek en een handige referentiegids worden voor elke deelnemer voorzien. Verder worden templates van de bouwstenen verstrekt; gebruik van specifieke software is optioneel.
De ontwikkeling naar Tripod Gold bestaat intotaal uit vier stappen, gevisualiseerd in de onderstaande afbeelding, samenmet de duur van elke stap. De gehele training, de inhoud en de duur kunnen opmaat worden gemaakt op basis van de ervaring en het vaardigheidsniveau van uwonderzoekers.

Over Tripod Beta

Tripod Beta is ontwikkeld om te  helpen bij de analyse van procesverstoringen (incidenten), zodat onderzoekers  van incidenten inzicht krijgen in de effecten op mensen van de operationele  omgeving (waar de risico's zitten) waarin het incident heeft plaatsgevonden.  Met deze kennis is het mogelijk om de organisatorische gebreken die hebben  bijgedragen aan deze omgeving aan te wijzen en verbeteringen aan te brengen.

Het Swiss Cheese model en het Human Behaviour model zijn de fundamenten van de Tripod Beta aanpak. Beide theorieën zijn gebaseerd op wetenschap en vinden hun oorsprong in het academische werk van de professoren W.A. Wagenaar en J.T. Reason van respectievelijk de universiteiten van Leiden en Manchester. De methode richt zich op 3 vragen: