Ontdek ons maatwerk trainingsaanbod

Actief leren: Onze methode

Wij geloven sterk in het principe van actief leren. Onze trainingsmethoden zijn ontworpen om kennis niet alleen over te dragen, maar om deze actief toe te passen en zo te verankeren in het langetermijngeheugen. Dit wordt bereikt door een verscheidenheid aan interactieve en praktijkgerichte werkvormen:

  • Flipped Classroom: Theoretische kennis wordt voorafgaand aan de les online aangeboden via e-learnings.
  • Simulatie: Werk realistische casussen uit met behulp van onze gesimuleerde, interactieve elektronische patiëntendossiers.
  • Acteurs: Oefen interviewtechnieken met professionele acteurs.
  • Serious Games: Samen werken aan veiligheid en menselijk gedrag ervaren binnen een groepsdynamiek.
  • Virtual Reality: Ontwikkel een op maat gemaakte training in een VR-omgeving, in overleg beschikbaar.

Waarom actief leren?

Het is wetenschappelijk bewezen dat actieve deelname aan het leerproces leidt tot een betere en langdurige kennisopslag. Onze methoden zijn ontworpen om kennis te verplaatsen van het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen, waarbij we de beperkingen van het werkgeheugen overwinnen. 

Programma modules

Ons programma omvat zeven modules, zorgvuldig samengesteld om aan de specifieke leerbehoeften van uw organisatie te voldoen. Al vele onderzoekers zijn u reeds voorgegaan. Neem contact met ons op voor meer informatie over een passende training voor uw organisatie en "Zorg voor Veiligheid".

  1. Feitenrelaas opstellen
  2. Analysemethodieken
  3. Interviewtechnieken
  4. Verbetermaatregelen
  5. Creëren van draagvlak voor implementatie
  6. Human Factors voor kwaliteitsverbetering
  7. Teamtraining veilig werken



Feitenrelaas opstellen

Hoe destilleer je uit de beschikbare informatie de juiste feiten en onthul je cruciale inzichten? Het opstellen van een nauwkeurig feitenrelaas vormt de basis van elke incidentanalyse, openbaart blinde vlekken, voorkomt ‘jumping to conclusions’ en is daarmee de sleutel tot een effectief onderzoek.

Na de module “Feitenrelaas opstellen” zijn deelnemers in staat om dossierinformatie te verzamelen voor incidentonderzoek, de informatie kritisch te evalueren en te komen tot een volledige tijdlijn.

Methodes (active learning):

  • Simulatie EPD (ziekenhuizen)
  • Triage-opnames - triage notities - reflectieverslagen (HAP)
  • E-learning


Analysemethodieken
Een veiligere toekomst begint bij uitvoering van een gestructureerde analyse. Het geeft inzichten van complexe systemen en gebeurtenissen voor zowel incidentonderzoeken als risicoanalyses. Of u nu nieuw bent in (een specifieke) methodiek of verdiepende kennis zoekt, onze training tilt uw vaardigheden en daarmee de veiligheid binnen uw organisatie naar een hoger niveau.

Na de module “Analysemethodieken” begrijpen deelnemers hoe de betreffende analysemethodiek werkt en leren deze verder toepassen bij de uitvoering van incidentonderzoek ofwel risicoanalyses.De Human Safety Academy biedt trainingen aan voor verscheidene methodieken waaronder BFA, PRISMA, SIRE, 5-why’s, FRAM, Tripod Beta, BowTie.

Methodes (active learning):

  • Theoretische introductie via e-learning
  • Toepassen van analyse op basis van simulatie casus


Interviewtechnieken

Leer omgaan met de beladen sfeer van gesprekken naar aanleiding van incidenten en creëer een comfortabele omgeving voor alle betrokkenen. Bouw vertrouwen op met deze training van de Human Safety Academy.

Binnen de module “Interviewtechnieken”:

  • Doen deelnemers kennis op van de opzet en doelstellingen binnen de uitvoering van interviews ofwel begeleiding van groepsgesprekken en zijn ze in staat deze kennis toe te passen om effectieve interviews uit te voeren.
  • Begrijpen deelnemers hoe complexe situaties binnen gesprekken ontstaan, leren omgaan met emoties van betrokkenen en leren de benaderingen direct toe te passen om complexe situaties te beheren.


Methodes (active learning):

  • Simulatietraining met acteur


Verbetermaatregelen

Om daadwerkelijk te leren van een incident en deze een volgende keer te voorkomen, moet je effectieve verbetermaatregelen opstellen. Maar wat is effectief en kun je dat van tevoren toetsen?

Na de module “Verbetermaatregelen” zijn deelnemers in staat verbetermaatregelen te identificeren die geschikt zijn voor specifieke risico’s en zijn in staat om de potentiële impact te analyseren in termen van hun effect op risicomitigatie en haalbaarheid.

Methodes (active learning):

  • Toepassen van kennis door middel van simulatie casus
  • Toetsen van maatregelen via prioriteringstool


Creëren van draagvlak voor implementatie

Het creëren van draagvlak voor implementatie van verbetermaatregelen is cruciaal om te komen tot succes bij veranderingen binnen de organisatie. Hoe vergroot je acceptatie en verkrijg je motivatie en betrokkenheid om deze veranderingen daadwerkelijk te bewerkstelligen?

Na de module “Creëren van draagvlak voor implementatie” begrijpen deelnemers op welke wijze draagvlak voor verandering kan worden gewonnen en leren praktische strategieën ontwikkelen voor het overbrengen van deze kennis naar zowel zorgverleners als het management.

Methodes (active learning):

  • Verbetermaatregelensessie met acteur (structuur, eventuele weerstand)


Human Factors voor kwaliteitsverbetering

Waarom blijven we bij incidentonderzoek weg bij de schuldvraag en hoe draagt een risicoanalyse bij aan de bevordering van de veiligheid binnen organisaties? Human Factors principes geven ons een dieper begrip van menselijk gedrag, leiden tot identificatie van menselijke fouten en dragen zo bij aan het doelgericht verbeteren van de kwaliteit binnen organisaties.

Na de module “Human Factors voor kwaliteitsverbetering” zijn deelnemers in staat om verschillende thema’s omtrent menselijke fouten te herkennen en maken kennis met de toepassing van Human Factors principes binnen incidentonderzoek en risicoanalyses.

Methodes (active learning):

  • Toepassen van kennis door middel van simulatie casus
  • Ervaren van het ontstaan van menselijke fouten via serious game


Teamtraining veilig werken

Het borgen van risicobeheersmaatregelen binnen de werkvloer begint bij onszelf. Als team bouw je aan een cultuur waar bewustzijn wordt gecreëerd en daarmee veiligheid centraal staat. Hoe creëer je een positieve veiligheidscultuur en wat is de rol van veiligheidsleiderschap en open communicatie?

Na de module “Teamtraining veilig werken” hebben de deelnemers kennis gemaakt met principes van effectief leiderschap, leren ze de toepassing van methodes voor het bevorderen van een positieve veiligheidscultuur en ontwikkelen ze vaardigheden voor het faciliteren van open communicatie en onderlinge aanspreekbaarheid.

Methodes (active learning):

  • Rondetafel discussies
  • Training met acteur